Jaroslav Kutílek Železnohorský ležák

V r. 1991 si otec a syn Kutílkovi vzali inspiraci v Židenicích a pustili se do výstavby palírny po vzoru provozoven na Moravě, protože podobné podniky zde ve Východních Čechách nebyly. V r. 1992 byl zahájen provoz. V r. 2010 byl vybudován minipivovar – pro radost vlastní a přátel, kde se vaří nefiltrované kvasnicové pivo vyráběné výhradně z českých surovin. Pivo se totiž u Kutílků občas vařilo, ale pouze doma.

Palírna prochází každoročně podobným procesem. Na podzim zákazníci přivážejí zdravé čerstvé ovoce (jablka, hrušky, švestky). Po zvážení je jim vydáno potvrzení, se kterým si na jaře přijíždí pro hotový ovocný destilát, který je jim vydáván do vlastních nádob. Vlastní alchymii výroby, tedy péči o kvas a vypálení, zajišťuje majitel osobně.

Lidé mohou využít možnost samosběru zdravého ovoce v sadu majitele, který se rozkládá na jižním svahu pod palírnou.

Pivo je vařeno ve spádové varně o objemu 5 hl. Nabídka obsahuje nefiltrované ležáky a svrchně kvašené speciály. Místní piva jsou držiteli stříbrných a zlatých pivních pečetí z r. 2012 a 2013. Pivovar je součástí tematické literatury PIVOPÉDIE.

Areál je otevřen od pátku do neděle nebo po předchozí individuální domluvě. Piva je možno ochutnat na místě nebo zakoupit v PET lahvích či sudech. Především o letních víkendech jsou pořádány akce pro veřejnost, např.: GULÁŠFEST či KLOBÁSSHOW.

Jaroslav Kutílek je „otcem“ GURMÁNSKÉ STEZKY, která v r. 2013 propojila areály místních certifikovaných producentů s tématem dobrého jídla a pití vytvořených ze zdrojů místního regionu místními lidmi. Je propagátorem a realizátorem návratu ovocných stromů do krajiny.

Kontakt

Pivovar Žlebské Chvalovice
Žlebské Chvalovice 88 • 538 43 Třemošnice
tel: 737 337 555
kpalirna@seznam.cz
www.pivovarchvalovice.cz

MAS ŽR piktogram facebookDostupnost produktů v měsícíchMAS ŽR piktogram Gurmánská stezkaMAS ŽR piktogram Košík (prodej ze dvora)

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 18.10.2022 v 14:31 hodin