Vyžice

Obec je složena ze dvou ZSJ, Vyžice a Slavkovice. Obě tyto ZSJ, vzdálené od sebe asi 1 km, leží na severním úbočí Železných hor blízko hranice CHKO. Terén je v této oblasti zvlněný, v údolích protkán sítí potoků (Strouha, Jeníkovský potok) doplněných systémem rybníčků, které jsou využívány ke koupání. Zástavba je v bezprostředním kontaktu s lesními masivy na severní i jižní straně. Asi 2 km od Vyžic leží Heřmamův Městec a ZSJ Konopáč.

První zmínka o obci je z roku 1 229. V obci nejsou dochovány žádné historicky významné objekty. Obec postrádá základní občanskou vybavenost, není zde obchod ani restaurace. Obyvatelstvo dojíždí do Heřmanova Městce za prací i pro základní potřeby. Částečnou možnost zaměstnání poskytují zemědělské soukromé podnikatelské subjekty a drobní řemeslníci.

V bezprostřední blízkosti ZSJ Slavkovice procházejí 2 turistické trasy a přes Vyžice vede značená cykloturistická trasa.

Vzhledem ke své satelitní poloze má obec význam především v oblasti bydlení a individuální rekreaci v kvalitním přírodním prostředí. Pro jiné formy cestovního ruchu nemá obec zatím žádné vybavení.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.obec-vyzice.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 06.08.2022 v 14:41 hodin